Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

MARINEMUSEUM

vrijdag 27 maart / 10:00 - 17:00

|Terugkerend Evenement (Bekijk alle)

An event every day that begins at 10:00, repeating until zondag 13 juni 2021

Onderzeeboot Tonijn is het pareltje van het museum. Nergens anders in Nederland is een onderzeeboot in originele staat te bekijken! Daarnaast staat op ons terrein een gedeelte van een geleide wapenfregat. Ontdek het leven en de techniek aan boord.

Onderzeeboot Tonijn

Onderzeeboot Tonijn is het paradepaardje van onze museumvloot. Het is de enige onderzeeboot in Nederland die toegankelijk is voor het publiek.

De Tonijn is een driecilinder onderzeeboot van de Potvisklasse. Tussen 1960 en 1992 vormden de driecilinder onderzeeboten de kern van de Nederlandse onderzeedienst. Hun primaire taak was het bestrijden van Sovjetonderzeeboten. Door hun onzichtbaarheid en geruisloosheid waren ze uiterst geschikt om gegevens te verzamelen over schepen van het Warschau Pact. Hiertoe werden regelmatig geheime patrouilles uitgevoerd in de Noordelijke IJszee en de Middellandse Zee.

De Tonijn werd bij de werf Wilton-Fijenoord in Schiedam gebouwd. De Nederlander M.F. Gunning (1895-1972) ontwikkelde het principe van de driecilinder voor onderzeeboten. Deze constructie verbeterde de stabiliteit en de boot kon dieper duiken dan andere onderzeeboten uit dezelfde tijd. De bemanning bestond uit 67 leden: commandant, zes officieren, dertien onder-officieren, 20 korporaals en 27 manschappen. Afhankelijk van de reis kon de bemanning met maximaal 71 personen worden uitgebreid.

De Tonijn is nog helemaal in oude staat. Klim door het luik en je krijgt het gevoel dat de boot ieder moment kan wegvaren. Kijk door de periscoop en luister naar de spannende verhalen van onze suppoosten. Velen van hen hebben aan boord van een onderzeeboot van deze klasse gevaren!

Brughuis De Ruyter

Maak kennis met het geleide wapenfregat en zijn bemanning en leer alles over de 3-D radar!

Hr.Ms De Ruyter (1976-2001) was afwisselend met zusterschip Hr.Ms. Tromp vlaggenschip van de Koninklijke Marine en had als voornaamste taken luchtverdediging, onderzeebootbestrijding en commandovoering. Het opvallendste kenmerk van het geleide wapenfregat is de metershoge radarbol bovenop het brugdeel. De krachtige 3-D radar in deze bol kon ruim honderd doelen tegelijk traceren, tot 400 km afstand. Revolutionair was het feit dat de radar niet alleen de richting en afstand mat, maar tegelijk ook de hoogte van het object. Vanuit de commandocentrale kon vervolgens in fracties van seconden worden gereageerd op vijandelijke bewegingen.

Het brughuis en de radarbol zijn in 2011 getransformeerd tot publieksattractie. In de radarhutten wordt een ernstsituatie gesimuleerd en in de bol kun je ervaren welke windkracht de met 20 omwentelingen per minuut draaiende radar veroorzaakte.

Het Marinemuseum Den Helder - Ramschip Schorpioen

Gegevens

Datum:
vrijdag 27 maart
Tijd:
10:00 - 17:00
Evenement Categorieën:
, , ,
Website:
www.marinemuseum.nl

Locatie

Marinemuseum Den Helder
Hoofdgracht 3
1781 AA Den Helder, Nederland
+ Google Maps
Website:
www.marinemuseum.nl