Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Museum van de Twintigste Eeuw

maandag 8 februari / 10:00 - 17:00

|Terugkerend Evenement (Bekijk alle)

Een regelmatig terugkerende activiteit.

Een regelmatig terugkerende activiteit.

Nostalgisch museum

Het Museum van de 20e Eeuw in Hoorn vertelt aan de hand van honderden voorwerpen en tientallen interieurs over het leven in de vorige eeuw. Hoe woonden onze (groot)ouders? Met welk speelgoed speelden kinderen? Wat voor winkels waren er? Hoe werd gekookt? Wat deed men in de vrije tijd? Wat was er op radio of televisie te beleven? Op dit soort vragen krijg je in dit nostalgische museum antwoorden.

Het Museum van de 20e Eeuw vindt u op het prachtige Oostereiland.</p><p>Foto: Frank Bedijs

Er is immers heel veel veranderd in de afgelopen honderd jaar, thuis, op het werk, op school, in winkels. Neem een duik in je eigen verleden en dat van je (groot)ouders en verbaas je over de vele ontwikkelingen.

Tentoonstellingen
Het museum toont in een groot aantal vaste opstellingen de vele ontwikkelingen in de twintigste eeuw, maar heeft in drie zalen ook steeds wisselende exposities. Zo is er steeds iets nieuws te ontdekken. Op deze site treft u het meest actuele aanbod van activiteiten en tentoonstellingen aan. De exposities gaan over zeer uiteenlopende onderwerpen en spreken vaak een breed publiek aan.

Oude gevangenis
Het Museum van de 20e Eeuw is gevestigd in een oude gevangenis op het prachtige Oostereiland bij de mooie haven van Hoorn. Daar beschikt het museum over een ruime MuseumShop, een ruimte voor de Educatieve Dienst waar o.a. schoolklassen ontvangen kunnen worden, een voor publiek gesloten depot en een open depot waar het publiek zelf kan zien wat er zoal wordt verzameld en beheerd. Er zijn drie zalen waar wisselexposities getoond worden en zes zalen waar de vaste collectie te zien is. Minstens één zaal is vol speelgoed en in feite herbergt het museum ook een speelgoedmuseum. De entree van het Museum van de 20e Eeuw is te bereiken via de binnenplaats van de voormalige gevangenis op het Oostereiland.

Feest der herkenning

Hoewel je soms verbaasd bent over wat er allemaal is veranderd in de twintigste eeuw, zul je ook veel herkennen. Die oude woonkamer doet denken aan de kamer van oma. Op die bromfiets heeft vader jaren rondgereden. Met dit speelgoed speelde ik vroeger ook en die radio stond bij ons thuis!

Het Museum van de Twintigste Eeuw is een waar Feest der Herkenning. Je ontdekt leuke voorwerpen van vroeger, maar leert ook over armoede, hard en lang werken en eenvoudige woonomstandigheden. Niet eerder veranderde er in één eeuw zoveel als in de twintigste eeuw! Een eeuw die iedereen meer vrije tijd bezorgde, een ieder mobieler maakte, denk maar aan auto en (brom)fiets, een eeuw die ons over de hele wereld liet communiceren en onze samenleving drastisch veranderde.

Museum voor iedereen

Jong en oud herkent zaken in dit museum. Voor de één is dat het constructiespeelgoed Meccano, voor de ander de oranje emaillen potten en pannen. De eerste spelcomputer met Pong of de oude videorecorder met pianotoetsen misschien. Het interieur van de Grutters-winkel of van de Fourniturenzaak. Het lavet in de oude badkamer of de kolenkachel in de jaren ‘50 huiskamer. Voor alle bezoekers zijn er herkenbare nostalgische objecten te bekijken. Vaak in een treffende opstelling als een oud klaslokaal, een winkelstraat of een keukeninterieur.

Tentoonstellingen

Het Museum toont in een groot aantal vaste opstellingen de vele ontwikkelingen in de twintigste eeuw, maar heeft in drie zalen ook steeds wisselende exposities. Zo is er steeds iets nieuws te ontdekken. Op deze site treft u het meest actuele aanbod van activiteiten en tentoonstellingen aan.

U kunt zich ook abonneren op de digitale Nieuwsbriefen zo op de hoogte blijven. De exposities gaan over zeer uiteenlopende onderwerpen en spreken vaak ook een breed publiek aan.

 

Oude gevangenis

Het Museum van de Twintigste Eeuw is gevestigd in een oude gevangenis op het prachtige Oostereiland bij de mooie haven van Hoorn. Daar beschikt het museum over een ruime MuseumShop, een ruimte voor de Educatieve Dienst waar o.a. schoolklassen ontvangen kunnen worden, een voor publiek gesloten Depot en een Open Depot waar het publiek zelf kan zien wat er zoal wordt verzameld en beheerd. Er zijn drie zalen waar wisselexpositiesgetoond worden en zes zalen waar de vaste collectie te zien is. De entree van het Museum van de Twintigste Eeuw is te bereiken via de binnenplaats van de voormalige gevangenis op het Oostereiland.

Gegevens

Datum:
maandag 8 februari
Tijd:
10:00 - 17:00
Evenement Categorieën:
, , ,
Evenement Tags:
Website:
https://www.museumhoorn.nl/

Locatie

Museum van de Twintigste Eeuw Hoorn
Krententuin 24 (Oostereiland)
1621 DG HOORN NH, Nederland
+ Google Maps
Website:
https://www.museumhoorn.nl/